Politiker, glöm inte oss!

Politiker, glöm inte oss!

Landstinget. Man hör nästan dagligen, både i verksamheten och i pressen, tals om bristen på sjuksköterskor i vården. 2014 tillsatte landstingspolitikerna 17,5 miljoner till personalbudgeten som gick till sjuksköterskegruppen, i år talar man om att tillsätta 30 miljoner.Tyvärr verkar man inte veta om att hälso och sjukvårdens ryggrad består av undersköterskor, barnsköterskor och skötare som arbetar närmast patienten, lokalvårdare som städar alla våra lokaler, ambulanssjukvårdare som rycker ut i akuta lägen, vaktmästare och logistikbiträden som sköter interna transporter och ser till att förråden fylls ute på avdelningarna och kökspersonalen som ser till att patienterna får näringsrik kost.Detta är några av de yrken som fackförbundet Kommunal organiserar.I fjol fick vi inget av de 17,5 miljonerna hur blir det i år? Vi förutsätter att i år tar vi del av extra potten på 30 miljoner. Våra grupper har lång anställningstid är proffsiga och med stor kompetens. Vi hotar inte med uppsägningar för att få högre lön, utan arbetar troget vidare i vår stressiga arbetsmiljö.Tyvärr minskar sökandet till gymnasieskolans vårdprogram, det finns platser i länet som lagt ner utbildningar för ingen har sökt sig dit. Kanske lockar det inte med låg lön kopplat till tung arbetsmiljö och obekväma arbetstider.Hur ska det gå med återväxten bland våra grupper? Bristen på undersköterskor sprider sig i länet, var skall det sluta?Kommunal ser nu framemot givande diskussioner med våra landstingspolitiker.Swen Frank, ordförande SalaSiw Ekelund, ordförande Köping/FagerstaCarene Bertheussen-Svensson, ordförande VästeråsFör Kommunal Bergslagen Landstingssektionerna i Västmanland

Läs hela artikeln