Fem invandrare om SD:s vågmästarroll

Nyheter24 har pratat med fem invandrare om vad de känner efter valet: har SD:s vågmästarroll fått dem att känna sig mindre trygga i Sverige?Många invandrare har flytt från sina hemländer just på grund av politik – politik som separerat människor. Visst finns en oro för ökade klyftor och diskriminering men det visar sig också att vissa inte orkar bry sig om Sverigedemokraterna. Hussein Abdulkader är 30 år och kommer från Eritrea. Han bor i Västerås. – Jag kan inte så mycket om svensk
politik men medierna tvingade oss att lyssna lite, och då specifikt innan valet. Många pratade om Sverigedemokraterna och att de fått större makt, att de fått fler röster och att de därmed tar större plats i riksdagen, säger Hussein och fortsätter:– Själv tror jag att tanken på att de skulle kunna få mer makt skrämmer många eftersom
invandrare då hamnar mellan kriget i sina hemländer och ett parti
som är inte stödjer dem. Dessutom tror jag att de som stödjer Sverigedemokraterna kommer att skapa ett större gap mellan svenskar och invandrare och
det vill vi inte ska inte hända.

Mishel Issa, 49 år, kommer från Syrien och bor i Linköping. – Jag tror inte att Sverigedemokraterna ska ha makt att bestämma, de fick bara 12,9 procent i valet. Och även om de är
vågmästare så kommer de inte ha någon makt eftersom vänsterpartierna och högerpartierna inte vill
komma överens med Sverigedemokraterna, så de är inte lika starka som
vågmästare, säger han och fortsätter:– Jag tänker inte förneka att vi undrar vad som kommer att hända med svensk politik och vad som kommer att påverka oss och våra släktingar som bor i Sverige.
Muna Almustafa, 25 år, kommer
från Irak och bor i Göteborg.– Jag tror att 87 procent av Sveriges medborgare tar ställning mot Sverigedemokraterna. Därför tror jag att varken svenskar eller invandrare kommer att behöva känna sig oroliga.
Mahran Albasha, 50 år, kommer från Eritrea och bor i Göteborg. – Vi flydde från
kriminalitet i våra hemländer och jag tror att makten som Sverigedemokraterna kan få gör att vi kan bli utsatta för diskriminering och kriminalitet även här.
Tahani Abbod, 28 år, kommer
från Syrien och bor i Stockholm.– Jag bryr mig inte om politik, jag
bryr om att utveckla mig själv till det bättre. Jag tänker inte sitta och vänta på vad Sverigedemokraterna får för sig att besluta mot invandrare.

Läs hela artikeln